Kapcsolat

  • Telefon: (1) 356-6009
  • E-mail: djg [kukac] tramontana [dot] co [dot] hu
  • Üzenet küldése

Ügyfeleinknek

Címlap | Termékeink

Konvertáló program Type 1 betűkészletek Open Type formátumúvá átalakításához

MagyarÉkes programunk legelső változata több mint egy évtizede indult útjára. Bár eredeti funkcióját, a Type 1 fontok ékezetesítését, magyarítását mind a mai napig kifogástalanul elvégzi, a nyomdai előkészítés, grafikai tervezés világában bekövetkezett változások továbbfejlesztését is szükségessé tették.

Az Open Type fontformátum a korábbiaknál lényegesen nagyobb tudású, a tipográfia sajátos igényeihez teljes mértékben alkalmazkodó, igen széles karakterkészletű betűkészletek kialakítását teszi lehetővé. A novemberben piacra kerülő MagyarÉkes 3.0-ás programváltozat PostScript Type 1 fontokból ilyen Open Type/CFF (PostScript körvonalleírást tartalmazó) betűkészleteket készít. Az elkészült font karakterkészlete és tipográfiai képességei csak a kiindulási fontban (fontokban) megtalálható betűktől függnek, így — megfelelő Type 1 fontcsalád esetén — ligatúrákat, kiskapitálisokat, kurrens számjegyeket, alsó és felső kitevőket, törteket, matematikai és egyéb szimbólumokat, görög és cirill betűket is tartalmazhatnak. A formátumot támogató grafikai és tördelőprogramok a tipográfiai alakváltozatokat automatikusan kezelik, egyéb programokban a változatok kézzel kiválasztva használhatók. Az átalakítás közben több száz ékezetes betű — köztük a magyar és más kelet-európai nyelvek betűi — automatikusan elkészülnek. A szokásos (akár Windows, akár Mac-kiosztású) kiinduló betűkészletek esetén a konverzió teljesen automatikus, de szükség szerint minden paramétere szabadon átállítható.

Az ékezetes betűk elhelyezését a korábbi MagyarÉkes programváltozathoz képest jelentősen átdolgoztuk. Az új program igen komoly matematikai apparátussal elemzi végig a betűk teljes körvonalát, megállapítja a betűforma minden jellemző adatát, részletét, beazonosítja az egyes betűrészleteket (szárak, talpak, vízszintes és függőleges elemek, ívek), és ezek alapján, tipográfusi precizitással dönt az ékezetek esztétikailag helyes elhelyezéséről.

Az Open Type-ról részletesebben

1996-ban az Adobe és a Microsoft közös lépésre szánta el magát: összebékítve a kétféle fontformátumot, megalkották az Open Type-ot. A kettősség bizonyos értelemben megmaradt — egy közös, egyébként a True Type-ból származó külső csomagolás mögött egyaránt lehet True Type és PostScript font (ez utóbbi már nem teljesen Type 1, hanem annak tartalmilag továbbfejlesztett változata Type 2 illetve CFF néven, ráadásul a korábbinál kisebb méretet nyújtó, hatékonyabb tömörítéssel). A felhasználónak nem kell különösebben törődnie vele, melyik alváltozat található a fonton belül, a Windows 2000 és a további operációs rendszerek mindkettőt egyformán kezelik, bár az elnevezésben megmaradt a kettős konvenció: a True Type-tartalmú fontok tipikusan .TTF, a PostScript fontok .OTF kiterjesztést viselnek.

A magától értetődő kényelmen — már hogy az operációs rendszer külön program nélkül, teljesen egységesen kezeli a kétféle formátumot — túl az Open Type jelentősen megújult belül is. Először is időben és elterjedésben, tehát gyakorlatilag teljesen együtt jár a Unicode kibővített karakterkészlettel. Bár technikailag a kettő független egymástól (lehetséges Unicode-os kiosztást használni korábbi TTF fontokkal, és Open Type-ot is Unicode nélkül), a DTP számára együtt jelentenek komoly előrelépést. Az új fontokba nem csak sok, eddig külön fájlban, külön név alatt szereplő betűt lehet összezsúfolni (például számos ékezetes betűt, vagy már írásrendszerek — cirill, görög és egyéb nem-latin ábécék betűit, szimbólumokat, matematikai jeleket, stb.), hanem tipográfiai változatokat is: ligatúrák, igazi kiskapitálisok, kurrens számjegyek, szókezdő vagy szóvégi betűváltozatok. A font tartalmazza az ilyen változatok és helyettesítő karakterképek pontos szerepét és előfordulási lehetőségeit, így a tördelőprogramok például automatikusan behelyettesíthetik a ligatúrákat a különálló karakterek helyére, vagy alternatív betűképet engedélyezhetnek egyes karakterek (például számjegyek, vagy többféle változatban előforduló szimbólumok) helyén.

Mindezeket a szolgáltatásokat, persze, a tördelő- és grafikai programok tevékeny részvétele nélkül, csak az operációs rendszer önmagában nem tudja biztosítani — a grafikai vagy tördelőprogram támogatására is szükség van.

Próbaváltozat

A programhoz próbaváltozatot kínálunk, amely a következő korlátozásokat tartalmazza:

  • A felhasználói felületről és az elkészített fontokból számos betű, számjegy és egyéb karakter hiányzik, ezért az elkészített fontokat nem lehet a gyakorlatban felhasználni, de teljesen alkalmasak arra, hogy a program képességeiről és lehetőségeiről meggyőződhessen.
  • Az egyes projekteket (a bemenő fontok és a konverzió során megadott egyedi beállításokat) nem lehet lementeni és visszaolvasni.

A próbaváltozat tartalmazza viszont a teljes változat felhasználói kézikönyvét, így átfogó képet szerezhet a fontok átalakításának részleteiről.

Felhívjuk figyelmét, hogy a Windows XP fontok megmutatására szolgáló ablaka (amelyet az átalakított fontra kattintva hívhatunk elő) időnként hibásan mutatja az .OTF fontokat, ráadásul gépenként, vagy akár ugyanazon a számítógépen (gyakran a képernyő felbontásától is függően) időről-időre eltérő problémákkal. A fontok kipróbálásához tehát ne ezt az egyszerű alkalmazást, hanem tördelő- vagy grafikai programot használjon.

Teljes változat

A program fogyasztói ára 24 800 Ft + 27% ÁFA (a korábbi programváltozatok vásárlói számára 25% kedvezményt adunk). Megrendelését webboltunkban várjuk. Bármilyen egyéb kérdéssel, kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz. Viszonteladók jelentkezését is ugyanitt várjuk.

Technikai jellemzők

A program működéséhez 32/64-bites Windows operációs rendszer (Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, 7) szükséges. A sebesség, a merevlemez vagy a képernyőfelbontás tekintetében a programnak nincsenek számottevő elvárásai. A program által elkészített fontok más platformon, így például Macintoshon is (OS 9 és X alatt egyaránt) használhatók.

A MagyarÉkes betűtípusokat átalakító program. A fontokra vonatkozó jogi és egyéb szabályok, felhasználási feltételek betartása kizárólag a program használójának felelőssége. Egyes fontgyártók saját belátásuk szerint engedélyezik vagy tiltják fontjaik átalakítását. Kérjük, a fontok átalakítása előtt minden esetben győződjőn meg arról, hogy beszerezte a szükséges engedélyeket az adott font copyright-tulajdonosától.

A MagyarÉkes automatikus működésű átalakító program. Bár a folyamat számos elemét tetszése szerint állíthatja be és módosíthatja, programunk nem átalános célú fontszerkesztő szoftver, és nem alkalmas az egyes karakterek képének szerkesztésére, módosítására. A program kizárólag Type 1 fontokat fogad el bemeneteként és csak Open Type fontokat tud készíteni. True Type-formátumú fontokat a program nem kezel.